Oorlogsmonument
de Synagoge van
Enschede




Prinsestraat 14-16, Enschede

Hits: -1
    << vorige    volgende >> .


  Oorlogsmonument



MET DE RAZZIA VAN
14-9-1941 BEGON DE
JODENVERVOLGING.

TER NAGEDACHTENIS
AAN DE JOODSE
NEDERLANDERS DIE
TIJDENS DE JAREN
1940-1945 DOOR DE
DUITSE BEZETTER
WERDEN VERMOORD


Deze tekst is te lezen op het monument dat, ter nagedachtenis aan de meer dan zevenhonderd omgebrachte Joodse medeburgers uit Enschede, op 6 november 1991 bij onze synagoge onthuld werd. De eerste paar regels herinneren aan het oppakken van ongeveer honderd joden op die dag. Zij werden spoedig op transport gesteld naar Mauthausen.

Het monument, ontworpen door de beeldhouwer Appie Drielsma, past qua kleur en vormgeving prachtig bij het oude gebouw. Het lijkt alsof het er niet staat, het lijkt alsof de maker aan heeft willen geven hoe en waar de plaats was van de Joodse burgers in Enschede in de jaren twintig en dertig: een beetje in de schaduw, onopvallend. Het monument lijkt fragiel, breekbaar, net zoals de positie van de joden van voor 1940.

Het monument, 4 meter hoog en 60 bij 60 cm grondplan, is geadopteerd door onze buren, de Prinseschool.

Mauthausen 
externe link
oorlogsmonumenten.nl
 



Appie Drielsma





Albert 'Appie' Drielsma (Maastricht, 3 november 1937) is een Nederlands beeldend kunstenaar.

De Tweede Wereldoorlog kwam hij als Joods jongetje ondergedoken door en de traumatiche ervaring van deze periode is in zijn werk herkenbaar. In Maastricht volgde hij, aan de Middelbare Kunstnijverheidsschool (1957-1959) bij Albert Meertens en aan de Jan van Eyck Academie (1959-1963) bij prof. Alfred Carasso, zijn opleiding tot beeldend kunstenaar. Hij was docent te Tilburg en Maastricht. Hij had exposities in binnen- en buitenland, onder meer in Parijs, Bonn, Heidelberg, Rotterdam en Tilburg.

Belangrijke grote werken van zijn hand zijn onder andere het Nationaal Monument in het concentratiekamp Mauthausen, (1986), het nationale herdenkingsmonument in Gulpen (1989), het Mauthausenmonument voor de Synagoge Enschede (1991), het Haags oorlogsmonument 1940-1945 (1992) en het monument voor de Joodse kinderen van Maastricht te Jeruzalem. Hij werkt in brons, aluminium, steen, roestvrij staal, hout, beton en keramiek.

Ter gelegenheid van de opening van een overzichtstentoonstelling van zijn werk en zijn 70e verjaardag werd hij in 2007 tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau benoemd.

Appie Drielsma overleed in zijn geboortestad op 6 juli 2014.

externe link
Appie Drielsma in Wikipedia