Koosjer Kasjeer
Koosjer (Jiddish) Kasjeer (Hebreeuws)
Letterlijk betekent koosjer: ritueel geoorloofd. De schrijfwijze kan ook kousjer (Jiddish) zijn. Meestal wordt dit woord gebruikt in relatie met voedsel*. Zo is bijvoorbeeld het eten van vlees alleen toegestaan als bepaalde dieren op de juiste wijze geslacht zijn. Dat wil zeggen dat het dier met een vlijmscherp mes in ιιn snee in de halsslagader en de luchtpijp gedood moet worden. Het bloed moet er daarna zonder onderbreking volledig uit kunnen lopen.
Geoorloofd is het vlees en de producten daarvan van herkauwers met gespleten hoeven. Verder zijn alle plantaardige producten toegestaan, evenals zeedieren met schubben en vinnen. Alle vogelsoorten mogen gegeten worden, behalve die in de tora genoemd worden.
In de loeach (kalender) worden de producten genoemd die de joden met een gerust hart in de supermarkt kunnen kopen, omdat het rabbinaat onderzocht heeft of ze koosjer zijn. Een dergelijk product draagt soms het stempel O.R.T. (Onder Rabbinaal Toezicht). Alle wijnen die gebruikt en genuttigd worden, moeten koosjer zijn. Winkels die koosjere levensmiddelen verkopen, hebben / hadden dat op de winkelruit staan.
Zie: Loeach Zie: Kalender
In de koosjere huishouding moeten vlees- en melkproducten gescheiden worden gehouden. In de praktijk betekent dat andere potten, pannen en bestek, twee afwasmachines en aparte droogdoeken.
Zie ook bij spijswetten
* Alleen als voorbeeld. De lederen gebedsriemen moeten gemaakt zijn uit leer van een koosjer dier.
* Het perkament dat gebruikt wordt voor gewijde doelen, zoals Sifre Torah (de Tora-rollen), mezoezos enzovoort, is ook gemaakt van de huiden van geoorloofde dieren.