Joods Nieuwjaar - Rosj Hasjana
de Synagoge van
Enschede
Prinsestraat 14-16, Enschede

Hits: -1
    << vorige    volgende >> .


  Rosj Hasjona - Joods Nieuwjaar

Rosj Hasjona is het begin van de Hoge Feestdagen. Het nieuwe jaar begint bij de joden in de maand tisjri, die vaak samenvalt met de maanden september of oktober van de westerse kalender.

Rosj Hasjona duurt twee dagen. Het gaat vooral om de bezinning op de houding tegenover anderen en tegenover G'd. De dag herinnert joden eraan dat G'd de wereld geschapen heeft en als Koning de heerschappij over de hele wereld en de gehele mensheid heeft. Zij zullen hem daarvoor eren en bedanken. De ramshoorn of sjofar wordt geblazen.

sjofar 

Het blazen op de sjofar wil ook de herinnering oproepen aan het ontvangen van de wet door Mozes op de berg Sinaο. Bovendien zal het blazen op de hoorn de bereidheid tot het offeren van Izaak in herinnering brengen.

Er wordt veel zoetigheid gegeten zoals vers fruit en in honing gedoopte appelstukjes.

In de synagoge wordt dit feest verbeeld in de twee ramen terzijde van de Heilige Arke. In het raam links wordt het ontstaan, en in het raam rechts wordt het behoud van de wereld gesymboliseerd door:
Links: sterren rond de aarde: "Heden is de dag dat de wereld ontstond".
Rechts: het Recht (weegschaal - de daden en de werken van de mens worden gewogen door G'd), de Waarheid (het licht), de Vrede (de bazuin).

Zie: Feest- en treurdagen