Synagoge
de Synagoge van
Enschede




Prinsestraat 14-16, Enschede

Hits: -1
    << vorige    volgende >> .


  Synagoge

In de Synagoge speelt veel van het Joodse leven zich af, gezien de drie namen:

Beth ha-Tefilla = Huis van gebed
Beth ha-Miedrasj = Huis van het "lernen"
Beth ha-Knesset = Huis van samenkomst (= Grieks: "sun-agogein" = samen-brengen -> Synagoge)

In de loop der tijd werd de synagoge, naast het religieuze centrum, ook het middelpunt van de hele gemeenschap. Het werd een vergaderpunt voor de omwonende joden. Later werd het vaak ook de zetel van de rabbijn. Men vond er het rituele bad, en er werd onderwijs gegeven. Een gastenverblijf zorgde ervoor dat vreemdelingen ter plekke aan hun godsdienstige verplichtingen konden voldoen en er onderdak konden vinden. Hoelang er synagogen bestaan, is onbekend. In ieder geval zijn zij in het begin van onze jaartelling in en om het huidige Isra๋l overal aanwezig.

De indeling van de synagoge verwijst naar die van de Tempel in Jeruzalem, die in het jaar 70 van de gewone jaartelling voor de tweede keer, maar nu definitief werd verwoest. De eerste Tempel werd gebouwd onder koning Salomo (972-932 voor de gewone jaartelling). Dit in 586 v.d.g.j. verwoeste bouwwerk was de opvolger van de Tabernakel, de Tent van het Verbond. (Exodus/Sjemot 25:8)

Voor de oorlog waren er ongeveer 300 synagoges in ons land. De synagoge van Enschede is een van de dertig overgebleven sjoels in Nederland.