Soekot - Loofhuttenfeest.
de Synagoge van
Enschede




Prinsestraat 14-16, Enschede

    << vorige    volgende >> .


  Soekot - Loofhuttenfeest

Dit is bij uitstek een vrolijk feest. Het feest is een herinnering aan de tocht door de woestijn onder leiding van Mozes, waarbij de wolken van de Goddelijke majesteit bescherming boden aan het volk. De Loofhut, Soeka genoemd, is het symbool van deze wolk. In de soeka wordt zeven dagen gegeten en geslapen. Als de weersomstandigheden dat toelaten. De hut is meestal versierd met takken en fruit.

Het feest begint vijf dagen (15 tisjri) na Jom Kipoer (10 tisjri). Met de Vreugde der Wet (Simchat Tora) wordt op de achtste dag van Soekot dit feest afgesloten. De tora is na een jaar uitgelezen, waarna direct weer met het eerste boek van Mozes begonnen wordt In de synagoge wordt dit feest verbeeld in de drie ronde ramen boven de koorruimte, recht tegenover de ingang.

Links: tent in wolkenzuil gehuld.

Midden: de harp van David met palmtakken.

Tijdens alle diensten, behalve op sjabbat, gedurende Soekot wordt de loelàv meegenomen naar de sjoel. In de synagoge kan de palmtak of loelàv gestoken worden in de gaten in de zijkant van de banken. Het gaat hierbij om een palmtak waaraan drie geurende mirtentakken en twee wilgentakken zijn toegevoegd. Daarbij hoort nog de etrog: een op de citroen lijkende vrucht met een fijne geur. De loelàv wordt gedurende de synagogedienst geschud en in omgangen rondom de bima gedragen. (Leviticus/Wajikra 23:40)

Rechts: liefdesappel op schaal met druiventrossen.

Zie: Feest- en treurdagen Zie: Etrog Zie: Loelàv