Matzes in Enschede
de Synagoge van
Enschede
Prinsestraat 14-16, Enschede

Hits: 3706
    << vorige    volgende >> .


  Matzes in Enschede

In 1933 werd in de Nieuwstraat te Enschede, op vijfhonderd meter van de synagoge, een matzefabriek gevestigd. Herman Woudstra, eigenaar van twee koosjere brood- en banketbakkerijen in deze stad, begon nu ook met het produceren van matzes. Deze, alleen voor Pesach gebakken, ongezuurde broden werden verkocht naar Noord-Afrika, Rusland en tal van andere Europese landen. De matzes van N.V. Paaschbroodfabriek Hollandia werden vanzelfsprekend door de Joodse gemeenschap in Nederland gegeten.

Hollandia Matzes, ook te krijgen via onze Sjoel-Shop 

De fabriek maakt nog steeds "paasbrood" en is daarmee bijna uniek in de wereld. De export van matzes is dan ook wereldwijd. Alle producten die Hollandia Matzes maakt zijn koosjer. In de tien weken dat de matzes voor Pesach geproduceerd worden, staat de fabriek onder continu toezicht van het Opperrabbinaat voor Nederland.

Vanaf 1960 zijn de producten van deze fabriek uit Enschede veel minder seizoensgebonden. De Nederlandse consument gebruikt de dunne crackers het gehele jaar door. Van de meer dan veertig miljoen matzes die bij Hollandia gebakken worden, wordt tien tot vijftien procent afgenomen door joden.

Bij gebrek aan een goede opvolger binnen de familie Woudstra is de fabriek in 2004 verkocht. Hiermee komt het bedrijf in niet-Joodse handen. De productie van koosjere matzes blijft wel gegarandeerd.

externe link
de Hollandia matzefabriek is om de hoek