Drukker, Sam, kunstenaar
Drukker, Sam, kunstenaar
In de bezoekersruimte hangt een litho met het portret van koningin Beatrix. Deze litho heeft Sam Drukker geschonken aan de Stichting Restauratie Synagoge ter gelegenheid van de heropening van de synagoge.
In 1995 werd Sam Drukker met vier andere kunstenaars door de RijksVoorlichtingsDienst uitgenodigd een nieuw portret van de koningin te maken. Het oude portret, een litho van Marthe Roling, was niet meer leverbaar.
Tweemaal heeft de koningin voor de vijf kunstenaars geposeerd. De litho van Sam Drukker werd niet uitgekozen voor verspreiding. De koningin vond zijn werk artistiek, maar niet geschikt voor de klandizie. Uiteindelijk heeft een kunsthandelaar de litho in een oplage van vijftig laten drukken.
Sam Drukker (geboren te Goes, 1957) volgde zijn kunstopleiding in Groningen. In deze stad volgde hij ook de lerarenopleiding. Matthijs Röling en Ben van Voorn hebben als opleiders van de kunstacademie invloed gehad op zijn vorming tot kunstenaar. Sinds 1988 heeft hij in vele musea en galeries door het gehele land geëxposeerd. Hij werkt afwisselend in Amsterdam en Barcelona.
Drukker tekent en schildert vooral figuratief en hierbij staat de mens centraal. Hij schildert niet vanuit een vast concept. Wat hem aangrijpt, lijkt hij spontaan op het doek te zetten. In zijn werken komen regelmatig bijbelse motieven voor. Die kiest hij om de daarbij behorende dramatiek.
Zijn werk is ondermeer te zien in het Drents Museum, het AMC en het Joods Historisch museum.
Het portret van de koningin hangt in de synagoge, niet omdat er tussen het jodendom en het koninklijk huis een bijzondere band zou zijn, maar omdat de joden op deze manier hun eerbied willen betuigen aan de wet van het land waarin zij leven.
Elke gebedsdienst wordt afgesloten met de zegen uit te spreken over het koninklijk huis.
externe link
website Sam Drukker