Choepa
de Synagoge van
Enschede




Prinsestraat 14-16, Enschede

    << vorige    volgende >> .


  Choepa

Letterlijk betekent dit woord baldakijn. Onder dit baldakijn vindt de huwelijksceremonie plaats. Choepa wordt ook gebruikt om deze plechtigheid zelf aan te duiden. In Nederland wordt het huwelijk meestal voltrokken in de synagoge.

Het paar staat onder de choepa, of trouwhemel. Man en vrouw moeten zich op deze trouwdag voelen zoals je je op Jom Kipoer moet voelen, bevrijd van kwalijke gedachten en onlustgevoelens tegenover G'd en anderen. Er wordt een welkomstlied gezongen, zegeningen worden uitgesproken door de rabbijn. Bruid en bruidegom drinken wijn, waarna de zogenaamde Eroesien of Verlovingszegeningen worden uitgesproken. De vrouw ontvangt de ring van de man. Op dit moment wordt de huwelijksakten of ketoebot voorgelezen. Dit is een in het Aramees gesteld document voorzien van de handtekeningen van de getuigen en de rabbijn. Hierin wordt bevestigd dat de huwelijksplechtigheid heeft plaats gevonden. Er zijn meestal afspraken in opgenomen over financiële zaken en verplichtingen die de man tegenover de vrouw door dit huwelijk is aangegaan.

In het tweede deel van de trouwplechtigheid fungeert de choepa als het huis van de man. Nu worden de ‘Zeven Huwelijkszegeningen" uitgesproken, er wordt wijn gedronken en een glas wordt gebroken. Dit laatste om te onderstrepen dat geen plechtigheid in het Jodendom volledig is, zolang de tempel in Jeruzalem niet herbouwd is. Het breken van het glas moet de vreugde van de gebeurtenis een beetje relativeren of temperen.