Bois Jourdan marmer
de Synagoge van
Enschede




Prinsestraat 14-16, Enschede

Hits: -1
    << vorige    volgende >> .


  Het marmer van Bois Jourdan

Het Marmer van
Grote Sjoel en
Grote Hal



In het verslag van de opening van onze Synagoge in de NRC van 15 december 1928, staat het duidelijk:

Bois Jourdan Marmer.

De Opgang en de balustrade van de Aron Ha'kodesj, de Heilige Arke, van de Grote Sjoel, maar ook de marmeren wanden van de Grote Hal zijn er van gemaakt. En het kleine Kohaniem tafeltje.

Bois Jourdan is volgens de Europese regelgeving eigenlijk geen Marmer, maar "polijstbare kalksteen". Maar volgens de regels van China en de VS noemt is het het wel.

Het werd gewonnen in de steengroeve van Bois Jourdan in Anjou, tussen Grez en Bouère en Saint Denis d'Anjou. dus in het Département Mayenne, Frankrijk, west van Parijs. Het kan prima worden gezaagd met een gespoelde zaagdraad.

De steen is contrastrijk van kleur met een vlekkerige en wolkachtige grondmassa. De grondkleur is zwart tot lichtgrijs met donker rode vlekken en strepen. Het calciet is doorspekt met prehistorische zeelelies en kleine diepzeebeestjes, waardoor deze effecten zijn ontstaan.

Ook op en in de Sacré-Coeur Basiliek van Montmartre, de belvédère van Versailles, en het buffet van het Parijse station Saint-Lazare is het te vinden.

De oude steengroeve in het Bois Jourdan bij Bouère [zie de prentriefkaart uit 1900 en onderstaande luchtfoto] was al heel lang gesloten, maar schijnt in 1993 weer open te zijn, tot ontzetting van de locale millieulobby, die niet van gatenkaas houdt: "Déjà 26 carrières en Mayenne! Bientôt un vrai gruyère!"



Zie begrip: Grote Sjoel